...
proszę o pomoc: Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km, wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj
rowerzyści. Rowerzysta jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią prędkością
mniejszą od 25km/h. Rowerzysta jadący z miejscowości A do B wyjeżdża o 1 godzinę wcześniej i
jedzie ze średnią prędkośćią o 7km/h większą od średniej prędkości drugiego rowerzysty.
Rowerzyści spotkali się w takim miejscu, żę rowerzysta jadący z miejscowości A przebył do tego
miejsca 913 całej drogi z A do B. Z jakimi średnimi prędkościami jechali obaj rowerzyści?
29 lis 19:28
Eta:
Pomagam
29 lis 19:30
proszę o pomoc: tam ma być
913 sorki
29 lis 19:34
Eta:

odległość od A do punktu spotkania:
913*182= 9*14= 126 km
to: odl od punktu B do momentu spotkania wynosi 182 − 126 = 56 km
v
1 −−− prędkość rowerzysty r
1
t
1 −− czas przejazdu trasy od A do S przez r
1
v
2= v
1 − 7 −− predkość row, r
2
t
2= t
1 −1 −− czas przejazdu trasy od A do S przez r
2
oraz v
2 < 25 km/h
v
1*t
1= 126
(v
1 −7)( t
1 −1)= 56
rozwiązujac układ równań:
v
1*t
1 −v
1 −7t
1 +7 = 56
126 − v
1 −7t
1 = 49 => v
1 = 77 − 7 t
1
podstawiamy do równania pierwszego:
( 77 − 7t
1)*t
1 = 126 /:(−7)
t
12 −11t
1 +18 =0 Δ= 49
√Δ= 7
t
1= 9 v t
1= 2
| | 126 | |
dla t1=2 mamy v1= |
| = 63
|
| | 2 | |
to v
2 = 63 −7= 56 km/h −− odrzucamy bo jest większa od 25km/h
| | 126 | |
dla t1= 9 mamy: v1= |
| = 14 km/h
|
| | 9 | |
to v
2 = 14 −7 = 7 km jest < 25km/h −−− spełnia warunki zad:
Odp: v
1 = 14km/h v
2 = 7km/h
29 lis 19:45
Eta:
Domyśliłam się,że
913
29 lis 19:46
proszę o pomoc: wow

dzięki
29 lis 19:47
xxx: Dlaczego jest (t−1) Pomocy bo zglupiałem
29 kwi 15:20
mateusz: wielkie dzięki,
27 wrz 19:49
xxx: a może być v1*t1= 56
(v1 +7)( t1 +1)=126

tyle, że pozniej wychodzi inny wynik
7 maj 22:04
cbfgbd: δδδδ
26 lut 13:53
Stefan: Wydaje mi sie że mozliwosc komentowania powinni miec tylko zalogowani uzytkownicy
26 lut 13:54