Wyznacz funkcję gęstości
AcidRock: 1) Zmienna X o rozkładzie normalnym ma wartość oczekiwaną równą 3 i odchylenie standardowe
równe 3. Podaj wzór funkcji gęstości dla zmiennej X i oblicz, korzystając z tablic P(x∊<0,1>).
Czyli tutaj mam, że m = 3 oraz σ = 3. I teraz muszę skorzystać z tego skomplikowanego wzoru na
funkcję gęstości rozkładu normalnego i tylko podstawić, dobrze rozumiem?
A co do prawdopodobieństwa to robię tak, że mam:
| | 0 − 3 | | 1 − 3 | |
0 → |
| oraz 1 → |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
I mam obliczyć wtedy P(z∊<−1;u− |
| >, czyli: |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
F( |
| ) − F(−1) = F( |
| ) + F(1) − 1 = (odczytuję z tablic) |
| | 3 | | 3 | |
Proszę mnie poprawić, jeśli coś jest tu źle, bo sam się tego uczyłem i nie do końca rozumiem to
zagadnienie.

2) Dana jest funkcja gęstości f(x) = 1 dla x∊<0,1>. Wyznacz funkcję gęstości dla Y = 2
√X.
A tutaj w ogóle nie wiem, jak to zrobić.
Godzio:
Co do gęstości − tak
Co do drugiego:
| | x − 3 | | 2 | | x − 3 | |
P(0 ≤ x ≤ 1) = P(x ≤ 1) − P(x < 0) = P( |
| ≤ − |
| ) − P( |
| ≤ − 1) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
f(x) = 1 dla x ∊ [0,1]
F(x) = ∫
−∞xf(t)dt = ∫
0xf(t)dt = t|
0x = x dla x ∊ [0,1]
| | x2 | | x2 | | x2 | |
FY(x) = P(Y ≤ x) = P(2√X ≤ x) = P(X ≤ |
| ) = FX( |
| ) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | x | |
fY(x) = |
| dla x ∊ [0,2] |
| | 2 | |