fizyka
kyrtap: Pomoże ktoś z dowodem z fizyki
24 mar 22:45
kyrtap: Qulki nawet nie ma eh....
24 mar 23:03
Eta:
24 mar 23:05
Metis: Spróbuj przywołać
darasa
24 mar 23:07
kyrtap: daras pewnie powie że jestem głąbem

dzięki Eta za jabłka przynajmniej tyle
24 mar 23:09
Metis:
24 mar 23:11
Baklazan: tylko ja nie widzę zadania?
24 mar 23:13
Raf131: właśnie pokaż ten dowód to może się ktoś zaangażuje
24 mar 23:16
Lukas:

O
24 mar 23:16
kyrtap:
Xmsin(ωt + ϰ) = ∑ Xmisin(ωt + ϰi)
i = 1
24 mar 23:20
kyrtap: poprawiam
Xmsin(ωt + ϰ) = ∑ Xmisin(ωt + ϰi)
i = 0
24 mar 23:22
kyrtap: Lukas chętny?
24 mar 23:24
kyrtap: a po polsku to mam udowodnić że
"suma sygnałów harmonicznych jest sygnałem harmonicznym"
24 mar 23:26
Baklazan: o qrwa co to jest?
24 mar 23:29
kyrtap:
24 mar 23:31
kyrtap: czekam do 3 na Qulke może będzie wiedziała o co w tym biega
24 mar 23:43
Qulka: nie będzie

przynajmniej nie od ręki
24 mar 23:59
kyrtap: szkoda
25 mar 00:02
Qulka: zastanawiam się nad wzorami na funkcję sumy kątów

wychodzą nadal sin i cos
25 mar 00:05
kyrtap: a może coś w tym kierunku trzeba właśnie, jak myślisz Qulko?
25 mar 00:08
25 mar 00:22
kyrtap: myślisz że to będzie klucz do dowodu?
25 mar 00:25
Qulka: niom
25 mar 00:29
kyrtap: przetrawiam te informację
25 mar 00:47
kyrtap: skąd taką książeczkę masz Qulka ?
25 mar 00:47
kyrtap: i tak w ogóle nie wiedziałem że tw. cosinusów jeszcze mi się do czegoś przyda w życiu

jestem zadowolony
25 mar 00:51
Qulka: z półeczki
25 mar 00:52
kyrtap: podasz tytuł
25 mar 00:54
Qulka: K.Jezierski B. Kołodka K.Sierański Fizyka Wzory i prawa z objaśnieniami to 3 tomiki
(zielona,niebieska ,czerwona) Zadania z rozwiązaniami (żółta okładka)
25 mar 00:56
25 mar 00:56
Qulka: cały łuk to φ2 − φ1 , a same kąty to pewnie liczone od jakiejś osi biegunowej tu nie
zaznaczonej
25 mar 01:01
kyrtap: Qulka wiesz już jak udowodnić to?
25 mar 01:06
Qulka: z nie wystarczy jak przerysujesz te obrazki i powiesz że analogicznie dodajesz kolejne
25 mar 01:15
kyrtap: nie wiem
25 mar 01:16
Qulka: i nie przejmuj się cos ..zamień go na sin bo to kwestia nomenklatury..jedni piszą sin drudzy
cos we wzorze na x
25 mar 01:16
kyrtap: chciałbym ten dowód od początku do końca zrozumieć po prostu
25 mar 01:16
Qulka: to tylko twierdzenie cosinusów .. czego nie rozumiesz?
25 mar 01:22
kyrtap: jak to zapisać u mnie
25 mar 01:27
Qulka: jeśli m1=m2
Xm1sin(ωt + ϰ1) +Xm2sin(ωt + ϰ2) =Xm1√(1−cos(ϰ2 − ϰ1) =Xm1p|(cos(ϰ2 − ϰ1)| =
Xm1p|sin(π/2−(ϰ2 − ϰ1))/2|
itd dodajemy kolejne ale zawsze zostaje sin
25 mar 01:37
kyrtap: czyli najlepiej dać wyjaśnienie że biorę to z tw. cosinusów

a czemu przyjmuje że m 1 = m2
25 mar 01:46
Qulka: żeby można było wyciągnąć przed pierwiastek i uprościć wcześniej
to jest to samo co założenie, że A1=A2 co upraszcza tw. cosinusów w książce
25 mar 01:54
kyrtap: czyli można założyć że Xm1 i Xm2 są równe ?
25 mar 01:59
Qulka: wszystko można założyć

ale tu się zdecydowanie przyda
25 mar 02:02
25 mar 02:09
Qulka: bo A to odległość, z definicji dodatnia
25 mar 02:17
kyrtap: tylko czemu ten kwadrat nie jest nałożony na całe wyrażenie pod kwadratem ?
25 mar 02:23
Qulka: pod kwadratem czy pierwiastkiem?
25 mar 02:25
kyrtap: pod pierwiastkiem
25 mar 02:30
Qulka: bo z tw cosinusów było
że A2=A12+A22+2A1A2cosα i skoro A1=A2 = B to
A2= B2+B2+2BBcosα = 2B2+ 2B2cosα = 2B2 (1+cosα) więc kwadrat wychodzi tylko dla B
zatem a= √a2 = √2B2 (1+cosα)
25 mar 02:36
Qulka: duże A w ostatniej linijce
25 mar 02:36