Graniastosłupy
Luiza: 1. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2, a jego pole
powierzchni całkowitej jest równe 36. Oblicz objętość tego
graniastosłupa.
2. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o
przekątnej ściany bocznej równej 6cm, jeżeli ta przekątna z krawędzią podstawy tworzy kąt 45
stopni.
24 mar 22:08
Baklazan: 1. Podstawą tego graniastosłupa jest trojkat rownoboczny, majac jego bok jestes w stanie
policzyc jego pole. Nastepnie ze wzoru na pole graniastoslupa wyznaczasz wysokosci scian
bocznych. Nastepnie mając wysokość sciany bocznej i wykorzystując wiedzę gdzie spada wysokośc
graniastoslupa trojkatnego prawidlowego obliczasz wysokosc calego graniastoslupa. Teraz
zostaje tylko podstawienie pod wzor na objetosc
24 mar 23:19
Mila:
P
c=2*
√3+3*a*H
2
√3+3*2*H=36 /:2
√3+3H=18
3H=18−
√3
V=P
ΔABC*H
V=6
√3−1
==========
spr.
P
b=3*a*H=a*3H=2*(18−
√3)=36−2
√3
P
c=36−2
√3+2*
√3=36 zgodność.
24 mar 23:24