Kwadrat ABCD jest podstawą graniastosłupa ABCDEFGH. Odcinek łączący środek S krawędzi podstawy
AB z wierzchołkiem G ma długość d, a prosta SG jest nachylona do płaszczyzny DCGH pod kątem o
mierze α. Wyznacz pole powierzchni bocznej prostopadłościanu.
Wybaczcie brzydki rysunek
Bardzo proszę o pomoc.
| a√5 | ||
nie wiem czy dobrze, ale wychodzi mi | ||
| 2 |
Pb=4a*H
| a2 | a√5 | |||
z tw. Pitagorasa w trójkącie SBC : |SC|= √a2+ | = | |||
| 4 | 2 |
| H | |SC| | ||
=sinα ⇒ H=d*sinα i | = cosα ⇒ |SC|=d*cosα | ||
| d | d |
| a√5 | 2d√5 | |||
|SC|= | ⇒ a√5= 2d*cosα ⇒ a= | *cosα | ||
| 2 | 5 |
zwłaszcza, że w
podpowiedziach do zadania mam, że krawędź podstawy wynosi dsinα, a mi ni w ząb nie wychodzi
szok
Wybacz, ale wczoraj już musiałam to odłożyć.... Masz jeszcze ochotę podzielić się rysunkiem?