Pochodne
3rdpitch: Pochodne
| | x2+ax+1 | |
1. Punkt P (−1,1) należy do wykresu funkcji f(x)= |
| Styczna do wykresu |
| | x+b | |
funkcji f poprowadzona w punkcie P jest nachylona do osi OX pod kątem którego tangens wynosi
−0.5. Wyznacz wartości współczynników a i b.
2. Znajdź równania stycznych do paraboli o równaniu y=x
2−a gdzie a>0, w punktach przecięcia
tej paraboli z osią OX, jeśli wiadomo, że styczne te są wzajemnie prostopadłe.
| | x2+px | |
3. Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| Dla jakich wartości parametru p |
| | x2−4 | |
styczne do wykresu funkcji f poprowadzone w puntach przecięcia wykresu z osią OX są
równoległe.
4. f(x)= x
3+ax. Wyznacz taką wartość współczynnika a, aby prosta o równaniu y=x była styczna
do wykresu funkcji f.
5. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i stycznej do
| | 1 | |
wykresu funkcji f(x)=16x2+ |
| |
| | x | |
sdfsdfsdf: 1. Primo wyliczamy równanie stycznej na podstawie dostępnych informacji (tangens i dany punkt).
Następnie liczymy pochodną funkcji i podstawiamy do wzoru na styczną
który jest przedstawiony na stronce
379.
2. Punkty przecięcia osi X przez parabolę leżą na tej osi, a styczne są prostopadłe
względem siebie, stąd wiadomo że współczynniki kierunkowe prostych
tych stycznych będą równe −1 i 1. Obliczamy pochodną paraboli, podstawiamy (
379).
Wychodzi równanie y = 2x
0*x − x
02 − a
Znamy wsp. kierunkowe stycznych, wobec czego x
0 =
12, a równanie
wygląda tak: y = x −
14 − a
Resztę może zrobię jutro, bo dziś padam na pysk.
Jak możesz to sprawdź, czy te moje odpowiedzi się pokrywają z kluczem.