matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dział rachunek rozniczkowy
Łolo:
wyznacz ekstrema funkcji f f(x)=
x
x−3
+
x
x+3
odp maksf(0)=0 Kompletnie mi ten przyklad nie wychodzi, pomoze ktos ?
24 mar 21:40
Braun:
D=R\{−3,3}
x
x
f(x)=
+
x−3
x+3
x
x
f'(x)=(
+
)'
x−3
x+3
x
x
f'(x)=(
)'+(
)'
x−3
x+3
(x)'(x−3)−x(x−3)'
(x)'(x+3)'−x(x−3)'
f'(x)=
+
(x−3)
2
(x+3)
2
2x−3
3
f'(x)=
+
2
}
(x+3)
2
x+3
2x−3)(x+3)
2
+3(x−3)
2
f'(x)=(
(x+3)
2
(x−3)
2
Potem przyrównaj do zera i prawie gotowe.
=====================
24 mar 21:47
Łolo:
oki, dzieki, blad w pochodnej mialem
24 mar 21:58