trygonometria
aanka: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x , spełniające równanie
cosx + sin3x = sinx+ cos3x .
24 mar 21:23
Mila:
cosx−cos(3x)=sinx−sin(3x) i wzory:
| | x+3x | | x−3x | | x+3x | | x−3x | |
−2*sin |
| *sin |
| =2*cos |
| *sin |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin(2x)*sin(x)=cos(2x)*sin(−x)⇔
sin(2x)*sin(x)=−cos(2x)*sin(x)⇔
sin(2x)*sin(x)+cos(2x)*sin(x)=0
sinx*(sin(2x)+cos(2x))=0
sinx=0 lub sin(2x)=−cos(2x)
x=kπ lub tg(2x)=−1
24 mar 21:56
aanka: Dzięki
24 mar 22:07
Mila:
24 mar 23:37