Styczna do wykresu funkcji - pochodna
karteczka: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P, jeśli:
| | 4(x+3)−1(4x+2) | | 10 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x+3)2 | | (x+3)2 | |
co dalej?
24 mar 21:19
5-latek : rownanie jest takie
y=f'(x0)(x−x0)+f(x0)
24 mar 21:30
24 mar 21:35
karteczka: a jak obliczyć x
o?
24 mar 21:35
Mila:

1) Punkt styczności
4x+2=2(x+3)
4x+2=2x+6
2x=4
x=2
P=(2,2)− punkt styczności
2) Pochodna f(x)
| | 4*(x+3)−(4x+2)*1 | |
f'(x)= |
| ⇔ |
| | (x+3)2 | |
| | 10 | | 10 | | 2 | |
f'(2)= |
| = |
| = |
| |
| | (2+3)2 | | 25 | | 5 | |
y=f'(2) x+b, P∊stycznej
2−
45=b
================
24 mar 21:35
karteczka: Dziękuję bardzo
24 mar 22:21
Mila:
24 mar 22:26