Logarytm
log: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie log2m * x2 −2x + ( 2log2m −1)=0
ma rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych.
24 mar 21:15
log: Pomoże ktoś ?
24 mar 21:38
Eta:
1/Dla log
2m=0 ⇒ m=1
| | 1 | |
równanie liniowe −2x+2*0−1=0 ⇒ x=− |
| −− jedno rozwiąznie |
| | 2 | |
2/ dla log
m≠0 ⇒ m≠ 1
równanie kwadratowe : log
2m *x
2−2x+(2log
2m−1)=0
ma rozwiązania gdy Δ≥0
to: 4−4log
2m(2log
2m−1)≥0 ⇒........ dokończ......
24 mar 21:48
Eta:
Jeszcze założenie: m>0
24 mar 21:49
log: I Tu mam problem bo nie wiem jak wymnożyć te logarytmy.
24 mar 21:52
log: 
?
24 mar 22:20
prosta: wstawić zmienną pomocniczą
24 mar 22:27
log: Aaaa. Dzięki
24 mar 22:35
Eta:
24 mar 23:11