trygonometria
MarEk: mozna tak to zrobic?
1+2cos
2x=3+3sinx
1+2(1−sin
2x)−3sinx−3=0 czy zmierzam w zla strone?
24 mar 21:03
ICSP: | | π | |
a od kiedy to 3sin( |
| + x) = 3 + 3sinx ?! |
| | 2 | |
24 mar 21:04
MarEk: wlasnie tego nie wiedzialem i zrobilem tak ze sin pi/2 to bedzie 1. To jak to zrobic w takim
razie?
24 mar 21:05
ICSP: i dostajesz równanie kwadratowe.
24 mar 21:08
24 mar 21:08
MarEk: 1+2cos2x−3cosx=0
cosx=t
2t2−3t+1=0
Δ=1
t1=1
t2=2
cosx=1 i cosx=2 dobrze?
24 mar 21:12
Damian: cosx=1 i cosx=1/2
24 mar 21:15
24 mar 21:15
MarEk: No tak

Dziekuje za pomoc
24 mar 21:16