matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
wzorki :
Oblicz granicę ciągu
n
2
−n+1
√
n
2
+1
−
√
n
24 mar 21:00
pigor:
..., np. tak :
n
2
−n+1
n
2
+1−n
lim
n→
∞
= lim
n→
∞
=
√
n
2
+1
−
√
n
√
n
2
+1
−
√
n
√
n
2
+1
2
−
√
n
2
= lim
n→
∞
=
√
n
2
+1
−
√
n
(
√
n
2
+1
−
√
n
)(
√
n
2
+1
+
√
n
)
= lim
n→
∞
=
√
n
2
+1
−
√
n
= lim
n→
∞
(
√
n
2
+1
+
√
n
)= [
∞
+
∞
] =
∞
. ...
25 mar 00:01