Rozwiaż równanie
Damian: tg
2(3x − π/5) = 1 x∊<0,π>
Rozumiem ze trzeba rozpoczac tak:
tg=1 dla π/4
3x − π/5= π/4 + kπ
3x= π/4 + π/5 + kπ .... A nastepnie wspolny mianownik i podzielenie przez 3
24 mar 21:00
ICSP: za mało
24 mar 21:01
Damian: Nie rozumiem?

Mozesz nakreslic co miales/as na mysli?
24 mar 21:03
ICSP: a2 = 1
a = 1
to nie jest do końca prawdą.
24 mar 21:08
Damian: Tak tez myslalem... Wiec rozwazyc 2 przypadki dla π/4 i − π/4 ?
24 mar 21:12
ICSP: | | π | | π | | π | |
albo jeden dla 3x − |
| = |
| + |
| k |
| | 5 | | 2 | | 2 | |
Jak wolisz
24 mar 21:19
Damian: Dzieki wielkie za pomoc
24 mar 21:21