2 zadania
lukasz24: 1) Ile rozwiązań ma równanie 2x
3−x
2+x+5=0
| | 1 | | 4x−1 | |
2) Oblicz granicę x−> |
| funkcji |
| |
| | 4 | | 2√x−1 | |
24 mar 20:38
24 mar 20:40
lukasz24: No dobra, ale co mi z tego że wklepię to do wolframu skoro nie wiem jak dość do tego
rozwiązania...?
24 mar 20:43
PW: Zadanie 1. Monotoniczność funkcji stojącej po lewej stronie równania.
24 mar 20:47
kix: Ad1.
f(x) = 2x3−x2+x+5
f'(x) = 6x2−2x+1
delta pochodnej jest ujemna więc f'(x) przyjmuje tylko wartości dodatnie a to oznacza że f(x)
jest funkcją rosnącą więc ma jedno miejsce zerowe
24 mar 21:10
pigor: ..., granica 2)
| | 4x−1 | | (2√x−1)(2√x+1) | |
lim x→ 14 |
| =lim x→ 14 |
| = |
| | 2√x−1 | | 2√x−1 | |
= im
x→ 14 (2
√x+1)= 2*
12+1=
2 . ...
25 mar 00:12