matematyka
pusia: Opisz w postaci równania poniższą sytuację. Rozwiąż to równanie i uzupełnij zapisy.
Zapytał raz tyran Syrakuz greckiego mędrca:
−Zacny Pitagorasie, ty muz oblubieńcze, ilu też uczniów muzom w twym domu się chowa?
−Powiem ci, Polikratesie: połowa wzniosłą matematyką ćwiczy umysł młody,
czwarta cześć pragnie wniknąć w tajniki przyrody,
część szósta uczy się milczeć.
Dodaj trzy kobiety.
Tylu ja uczniów wiode do laurowej mety.
24 mar 20:34
Mila:
x− liczba uczniów Pitagorasa
| 1 | | 1 | | 1 | |
| x+ |
| x+ |
| x+3=x /*12 |
| 2 | | 4 | | 6 | |
6x+3x+2x+36=12x
11x+36=12x
x=36
=====
24 mar 21:22