Układ równań
Monisiak: Czy ktoś mi może pomóc rozwiązać:
a+b+c=3
4a−2b+c=6
9a+3b+c=21
Bardzo proszę
24 mar 20:30
Tadeusz:
wyznaczniki czy bez?−
24 mar 20:37
Tadeusz:
to może tak
od drugiego odejmiemy pierwsze
3a−3b=3 a−b=1 a=1+b
do pierwszego
1+b+b+c=3 c=2−2b
do trzeciego
9+9b+3b+2−2b=21 10b=10 b=1
a=2
c=0
24 mar 20:43
Monisiak: Eh dziękuję

Nie wiem gdzie robiłam błąd.
24 mar 20:51
Monisiak: Aaa bo ja podstawiłam do 4a−2b+c=6
i wyszło mi 6 = 6 co jest prawdą....Lecz skróciły mi się b

A ską mam wiedzieć do którego mam podstawić?
24 mar 20:53
Tadeusz:
nos dziewczyno ... nos −
24 mar 20:56
Monisiak: Eh

Dzięki i życzę miłej nocy
24 mar 21:03
Tadeusz:
−
24 mar 21:12