Od czego w ogóle zacząć?
Gniewna Dama: Janek, który chodzi ze średnią prędkością 4 km/h, a biega ze średnią prędkością 6 km/h,
zauważył,
że biegnąc na popołudniowy trening koszykówki, przybywa na miejsce o 4 minuty wcześniej niż
idąc
normalnym krokiem. Jak daleko od domu Janka znajduje się hala treningowa?
24 mar 20:25
Eta:
800 m
24 mar 20:38
Gniewna Dama: Ale jak?
24 mar 20:41
Eta:
v*t=s
| | 1 | |
6*t=4(t+ |
| ) ⇒ t= ...... |
| | 15 | |
to s=6*t=...... =800 m
24 mar 20:48
Tadeusz:
5x=4 ⇒ x=0,8 [km]
24 mar 20:49
kix: | | 1 | |
bo S=V1*t i ta sama droga, czyli S=V2*(t− |
| ) |
| | 15 | |
24 mar 20:50
Eta:
No i pięknie
Tadeusz załatwił jednym równaniem
| | s | |
t(pieszo)−t(biegiem)=4 min t= |
| |
| | v | |

dla
Tadeusza
24 mar 20:57