matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy :)
Magda2238:
Oblicz x a) logϰ 1/9 = −2 b) logϰ 2 = 1/3
24 mar 20:21
PW:
a) Z definicji logarytmu:
1
x
−2
=
,
9
czyli
9
= 1,
x
2
a to oznacza, że x
2
= 9, skąd wobec założenia x > 0 (niezbędnego do istnienia logarytmu o podstawie x) wynika x = 3.
24 mar 21:47