Rozwiąż równanie
Damian: cos2x + sinx −1 = 0 x∊<0,2pi>
Prosze o jakas pomoc... Po skorzystaniu ze wzoru na cos2x i tak nie widze jakiegos rozwiazania.
24 mar 20:13
Damian:
24 mar 20:19
Benny: cos2x=1−2sin2x
1−2sin2x+sinx−1=0
−2sin2x+sinx=0
−2sinx(sinx−1)=0
sinx=0 ∨ sinx=1 i to rozwiąż
24 mar 20:21
Damian: Dzieki za rozwiazanie

Ale skad Ci wyszlo −2sin
2x
24 mar 20:23
Damian: Dzieki za rozwiazanie

Ale skad Ci wyszlo −2sin
2x
24 mar 20:23
Damian: Dobra ogarniam

Mialem jakies inne wzory na cos2x
24 mar 20:26
Benny: masz wzór cos2x=cos
2x−sin
2x i z tego możesz sobie przekształcać na sinus albo cosinus z
jedynki
24 mar 20:31
Damian: Koncowka jest chyba zle?
sinx(−2sinx+1)=0
sinx=0 lub sinx= −1/2 ?
24 mar 20:33
Benny: | | 1 | |
Tak masz rację, źle wyłączyłem  sinx=0 lub sinx= |
| |
| | 2 | |
24 mar 20:36