Funkcja kwadratowa i parametr m :)
ppawzik: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie: x
2 − (|m| +1)x + m
2 = 0 ma
dokładnie jedno rozwiązanie

Bardzo proszę o pomoc

Czy powinienem rozpatrywać m w dwóch przypadkach? tzn. mniejsze lub większe od zera? i
warunkiem jednego pierwiastka jest Δ=0?
24 mar 19:49
ppawzik: Po przeliczeniu m > 0 wyszło mi, że m = 1 i po podstawieniu się w sumie zgadza a co z resztą? i
czy w ogóle dobrze robie to zadanie
24 mar 19:58
Tadeusz:
czyli Twoje x
2−(}m|+1)+m
2 musi dać się "zwinąć" w (x−m)
2
zatem 2m=|m}+1 |m|−2m+1=0
dla m<0
−3m+1=0 nie ma pierwiastków w przedziale
dla m≥0
m−2m+1=0 ⇒ m=1
i to byłoby na tyle −
24 mar 20:29
ppawzik: Czy mógłbyś wyjaśnić mi o co chodzi w równaniach po słowie "zatem" ?

nie rozumiem skąd się
to wzięło
24 mar 20:45
Benny: zwija się do wzoru więc x
0=m
|m|+1=2m chyba o to chodziło
24 mar 20:50
Tadeusz:
(x−m)2=x2−2mx+m2 x2−(|m|+1)x+m2
24 mar 20:54
kix: m=−1 też spełnia warunki zadania
24 mar 21:18
pigor: ..., wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których
równanie:
x2−(|m|+1)x+m2=0 ma dokładnie jedno rozwiązanie.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... ⇔
Δ=0 ⇔ (|m|+1)
2−4m
2=0 ⇔ (|m|+1)
2=4m
2 ⇔
⇔ ||m|+1|=2|m| ⇔ |m|+1=2|m| ⇔ |m|=1 ⇔
m∊{−1,1} . ...
25 mar 00:44