Zadanie
xris: 1.W szufladzie sa dwie kredki czerwone, szesc żółtych i cztery niebieskie.Z szuflady losujemy
kolejno bez zwracania dwie kredki.Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania kredek tego samego
koloru.
2.Ze zbioru (1,2,3,4,5,6,7) losujemy kolejno dwa razy po jednej cyfrze bez zwracania.Zapisując
wylosowane cyfry w kolejności losowania, otrzymujemy liczbę dwucyfrowa.Prawodopobienstwo
otrzymania liczby wiekszej od 32 jest rowne ?
24 mar 19:41
Janek191:
I Ω I = 12*11 = 132
I A I = 2*1 + 6*5 + 4*3 = 2 + 30 + 12 = 44
24 mar 19:47