Dowód. Wzory skróconego mnożenia
Vashen: | | 1 | | 1 | |
Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x spełniona jest nierówność |
| x4 + |
| x3 |
| | 4 | | 3 | |
>3x
2 −16 .
24 mar 19:25
PW: Wzory skróconego mnożenia? Współczynniki wielomianu aż krzyczą:
− Zróżniczkuj mnie!
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| x4 + |
| x3 − 3x2 + 16 |
| | 4 | | 3 | |
f'(x) = x
3 + x
2 − 6x = x(x+3)(x−2)
− znaleźć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności, żeby pokazać prawdziwość nierowności
f(x) > 0.
24 mar 23:22
Vashen: Yhm, czyli wyliczając ekstrema i znak pochodnej muszę udowodnić, że funkcja cały czas idzie nad
osią OX ? Ale jeszcze trzeba wyliczyć granicę ?
25 mar 17:48
PW: Nie trzeba, jeżeli dla wszystkich argumentów x funkcja ma wartości dodatnie, to
odpowiedzieliśmy na postawione pytanie. Dobrze by było narysować przybliżony wykres pokazujący
ekstrema i przedziały monotoniczności − to powinno wystarczyć.
25 mar 19:17