wymierne
maturzysta: | | x−2m | | 2 | |
znajdź m, aby równanie |
| = |
| ma dwa różne rozwiązania |
| | 3x−2 | | x | |
robię tak gdzie mam źle:
x
2−(2m+6)x+4=0
Δ>0 więc
m
2+6m+5>0
zatem
m∊(−
∞,−5)∪(−1,+
∞)
24 mar 19:23
Janek191:
x2 −2 m x = 6 x − 4
x2 − 2m x − 6 x + 4 = 0
x2 −( 2m + 6) x + 4 = 0
Δ = 4 m2 + 24 m + 36 − 4*1*4 = 4 m2 + 24 m + 32 > 0
m2 + 6 m + 8 > 0
==============
( m + 4)*( m + 2) > 0
24 mar 19:43
maturzysta: 36−16=20 a nie 32
24 mar 19:47
maturzysta: pytam bo w odpowiedziach jest
| | 1 | | 1 | |
m∊(−∞,−5)∪(−1, |
| )∪( |
| +∞) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
i nie wiem skąd bierze się ta |
| |
| | 3 | |
24 mar 19:48
Janek191:
Faktycznie

Δ = 4 m
2 + 24 m + 36 − 4*1*4 = 4 m
2 + 24 m + 20 > 0
m
2 + 6 m + 5 > 0
( m + 5)*( m + 1) > 0
| | 2 | |
m ∊ ( −∞, −5) ∪ ( − 1 , + ∞ ) \ { 0, |
| } |
| | 3 | |
Odp.
| | 2 | | 2 | |
m ∊ ( − ∞ , − 5) ∪ ( − 1 , 0) ∪ ( 0, |
| ) ∪ ( |
| , + ∞) |
| | 3 | | 3 | |
==========================================
24 mar 19:54
jakubby: | | 1 | | 2 | |
Dla |
| rozwiązaniem równiania x2−(2m+6)x+4=0 jest x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
24 mar 19:54
24 mar 19:59