fircyk: są trzy zadania :
a) tgx - ctgx = ( tgx - 1 ) ( ctgx + 1 )
b) ( 1 + sinx ) ( 1/cosx - tgx ) = cosx
c) ( 1/sinx - 1/cosx ) ( sinx + cosx ) = ctgx-tgx
Jak ktoś to potrafi to proszę o pomoc , ukośna kreska to kreska ułamkowa .
22 paź 21:26
LJ: a) ( tgx - 1 ) ( ctgx + 1 )=tgxctgx+tgx-ctgx-1=1+tgx-ctgx-1=tgx-ctgx
b) ( 1 + sinx ) ( 1/cosx - tgx ) = 1/cosx -tgx + sinx/cosx -sinxtgx =1/cosx -sinx/cosx
+sinx/cosx -sinx*sinx/cosx =(1-sin2x)/cosx=cos2x/cosx=cosx
c) ( 1/sinx - 1/cosx ) ( sinx + cosx
)=sinx/sinx+cosx/sinx-sinx/cosx-cosx/cosx=1+ctgx-tgx-1=ctgx-tgx
22 paź 23:58
fircyk: LJ - bardzo dziękuję
23 paź 19:24
ja: |tgx - ctgx|
16 mar 20:00
ja: |tgx - ctgx|
16 mar 20:00
%253Cpre%253E%253Cb%253Eja%253A%253C%252Fb%253E%2520%257Ctgx%2520-%2520ctgx%257C%250A%253C%252Fpre%253E
16 mar 20:01
onaaa - pomozcie :(:(: Czy moglby ktos mi pomoc udowodnic tozsamosci tzn L=P 2 to jest kwadrat.... BARDZO PROSZE O
POMOC TO PILNE

nie bardzo to umiem rozwiazywac...

z gory dziekuje...
1) sinx+sinx*tg2(kwadrat)x=tgx/cosx
2)cosx+cosx*ctgx=ctgx/sinx
3)(sinx+tgx)/sinx=1+(1/cosx)
4)(cosx+ctgx)/cosx=1+(1/sinx)
5)1/(1−cosx)+1/(1+cosx)=2/sin2x
6)1/(1−sinx)+1/(1+cosx)=2/cos2x
7)1−sinx=(ctgx−cosx)/ctgx
8)1−cosx=tgx−(sinx/tgx)
9)(cosx+tgx)/(sinx*cosx)=(1/sinx)+(1/cos2x)
10)(sinx+ctgx)/(sinx*cosx)=(1/cosx)+(1/sin2x)
11)(1+sinx)[(1/cosx)−(1/ctgx)]−cosx=0
12)(1−cosx)[(1/sinx)+(1/tgx)]−sinx=0
6 gru 19:29
ral: ctgx−tgx=1
11 sty 14:29