Janek: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość √6. Kat dwuścienny miedzy
sąsiednimi ścianami bocznymi jest równy 120 stopni. Oblicz:
A) odległość spodka wysokości tego ostrosłupa od krawędzi bocznej
B) wysokość ostrosłupa.
Pomoże ktos Będę bardzo wdzięczny
24 mar 19:02
dero2005:a = √6
d = a√2 = √6√2 = √12 = 2√3
d
2
= tg60o = √3
h
√3
= √3
h
h = 1
⎧
H*d2 = h*l
⎩
H2 + (d2)2 = l2
H√3 = l
H2 + (√3)2 = 3H2
2H2 = 3
3
H2 =
2
√6
H =
2
24 mar 20:07
dero2005:a = √6
d = a√2 = √6√2 = √12 = 2√3
d
2
= tg60o = √3
h
√3
= √3
h
h = 1
⎧
H*d2 = h*l
⎩
H2 + (d2)2 = l2
H√3 = l
H2 + (√3)2 = 3H2
2H2 = 3
3
H2 =
2
√6
H =
2
24 mar 20:07
Janek: Dziękuje baaaardzo
24 mar 20:49
Natalia : H*d/2 = h*l
Skąd wiemy, że zachodzi taka równość?