Iloczyn pierwiastków równania x^4-9x^2-36=0
Maciejak: Iloczyn pierwiastków równania x4−9x2−36=0
Jak to ugryźć :c?
24 mar 18:48
maik: x2=t t≥0
t2−9t−36=0
24 mar 18:49
Tadeusz:
włącz myślenie i liczenie−
24 mar 18:51
Maciejak: x4+9x2−36=0
Miał być plus przy 9, ale i tak to nie zmienia za bardzo wyniku.
81+4*36=152
t1= (−9−15)2=−12
t2=(−9+15)/2=3
t=x2 czyli
x1 = −2√3
x2=√3
czyli −2√3*√3=−6 a odpowiedź wynosi −3
24 mar 18:57
Maciejak: Ktoś? Coś?
24 mar 19:03
5-latek : Zle liczysz pierwiastki
skro zalozenie jest ze t>=0 to jesli wyszlo t1=−12 to odrzucasz to rozwiazanie
wobec tego t2=3 to x2=3 to x=√3 lub x2= −√3 pomnoz te dwie liczby
24 mar 19:10
Maciejak: aaaaa dziękuję
24 mar 19:32