prosta y+7=0 przecina parabole o rownaniu y= 18-x^2w pkt a i b .dlugosc odcinka
yoy: prosta y+7=0 przecina parabole o rownaniu y= 18−x2w pkt a i b .dlugosc odcinka AB wynosi....
24 mar 18:23
Tadeusz:
24 mar 18:30
yoy: @Tadeusz i co z tego wynika ?
24 mar 18:39
Janek191:
I AB I = 10
24 mar 18:45
5-latek : Otoz bardzo duzo
Masz wspolrzedne punktow przeciecia prostej z parabla
Teraz wzor na dlugosc odcinka i po zadaniu
24 mar 18:45
Janek191:
Wyznacz punkty przecięcia prostej z parabolą
24 mar 18:46
Janek191:
y + 7 = 0 ⇒ y = − 7
y = 18 − x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
18 − x2 = − 7 − rozwiąż
I AB I = x2 − x1 , gdzie x1 < x2
24 mar 18:48
yoy: Skąd mam x1 i x2?
24 mar 18:57
yoy: Dobra juz wiem XD
Dziękuje !
24 mar 18:58