wzory rekurencyjne ciagow
Dawid: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć wzory rekurencyjne ciągów? − dzisiaj to zaczołem i kompletnie
nierozumiem
24 mar 18:14
Kacper:
Masz podane warunki początkowe np. pierwszy wyraz ciągu i każdy następny powstaje przy użyciu
poprzedniego wyrazu
24 mar 18:16
Dawid: a jakoś bardziej łopatologicznie? − ja naprawde jestem w ciemnej .... jesli chodzi o to
zagadnienie
24 mar 18:38
Janek191:
Np. a1 = 2
an = 3*an −1
więc
a2 = 3*a1 = 3*2 = 6
a3 = 3*a2 = 3*6 = 18
a4 = 3*a3 = 3*18 = 54
itd.
24 mar 18:42
Janek191:
Daj jakieś zadania , to pomyślimy
24 mar 18:43
Dawid: Wyznacz trzeci, czwarty i piąty wyraz ciągu określonego wzorem rekurencyjnym:
a) a
1 = 3 , a
n+1=an−2n
| | 1 | |
b)a1 = |
| , an+1=(an)2*4n |
| | 4 | |
c)a
1 = 5 , a
n+1=
√an
d)a
2 = 3 , a
n+1=0,25(4a
n−1)
f)a
1 = 1 , a
n+1=2a
n
24 mar 19:08
24 mar 19:15
Janek191:
a) a1 = 3 an +1 = an − 2n
więc
a2 = a1 −2*1 = 3 − 2 = 1
a3 = a2 −2*2 = 1 − 4 = − 3
a4 = a3 − 2*3 = − 3 − 6 = − 9
a5 = a4 −2*4 = − 9 − 8 = − 17
24 mar 19:26
Dawid: dziękuję
24 mar 20:41