dowód
czesio1296: Wykaż, że dla n€N liczba postaci (n+2)4−n4 jest podzielna przez 16.
24 mar 18:13
Janek191:
Zastosuj wzór a2 − b2 = ( a − b)*( a + b)
24 mar 18:15
czesio1296: Po wymnozeniu wychodzi cos takiego 8n3+24n2+32n+16... gdybym przemnozyl przez dwa to wyciagam
16 przed nawias. Pytanie czy moge przemnozyc przez 2?
24 mar 18:24
juzek: nie można przemnożyć przez 2 trzeba inaczej kombinować np wyciągnąc 8 przed nawias i udowodnić
że liczba w nawiasie jest parzysta
24 mar 18:26
Janek191:
Nie , ale możesz wyciągnąć 8.
24 mar 18:27
juzek: 8(n3+3n2+4n+2)
n3+3n2+4n+2
n3+3n2 4n+2 można pominąć bo na pewno jest parzyste
n2(n+3) jest parzyste ponieważ albo n2 albo n+3 jest parzyste a mnożąc liczbę parzystą lub
nie przez liczbę parzystą otrzymamy liczbę parzystą
24 mar 18:32
PW: A może dowód będzie prosty, gdy rozważysz osobno:
− parzyste n (n = 2k)
− nieparzyste n (n = 2k+1)?
24 mar 18:34
Janek191:
=[ ( n + 2)2]2 − (n2)2 = [ ( n +2)2 − n2]*[ ( n + 2)2 + n2] =
= [ n2 + 4 n + 4 − n2 ]*[ n2 + 4 n + 4 + n2] =
= 4*( n + 1)*(2 n2 + 4 n + 4) = 8*( n + 1)*( n2 + 2 n + 2) =
= 8*( n + 1)*[ n*( n + 1) + 2 ]
Liczba w nawiasie kwadratowym jest parzysta.
24 mar 18:35
czesio1296: Dzieki, juz rozumiem
24 mar 18:35
Janek191:
Trzeba było mnie posłuchać
24 mar 18:38