trójkąt, zadanie tekstowe
ANIA:

Proszę o pomoc w tym zadaniu
Przez bloczek zamontowany na wysokości 8 m nad ziemią przerzucona jest lina. Do jednego końca
liny przymocowane jest wiadro, a drugi koniec liny znajduujący się na wysokości 2 nad ziemią
trzyma w dłoniach robotnik. Robotnik stoi w odległości 4,5 m od wiadra.
b) Oblicz na jakiej wysokości znajdzie się wiadro jeżeli robotnik − trzymając w dłoniach
koniec liny na wysokości 2m − przesunie się o 3,5 m w kierunku pokazanym na rysunku.
Odp. jest 2.5 [m] tylko dlaczego
24 mar 18:11
Tadeusz:
Pitagoras kłania się w pas
24 mar 18:18
Janek191:
l2 = 62 + ( 4,5 + 3,5)2 = 36 + 64 = 100
l = 10
10 − 7,5 = 2,5
============
24 mar 18:21