Równanie z pierwiastkami
Prytad: Rozwiąż równanie
√x−1 + √2 − x = 3
Wydaję mi się, że nie będzie miało rozwiązań, jednakże nie potrafię tego udowodnić..
Z góry dziękuje za pomoc!
24 mar 17:42
Kacper:
Najpierw dziedzina
24 mar 17:44
Janek191:
x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1
2 − x ≥ 0 ⇒ x ≤ 2
więc
x ∊ < 1 , 2 >
============
√2 − x = 3 − √x − 1 i podnosimy stronami do kwadratu
24 mar 17:45
Prytad: Dziękuję, już rozumiem
24 mar 17:46
5-latek : x−1≥0 i 2−x≥0 wyznacz dziedzine
teraz √2−x=3−√x−1 / podnosimy obie strony do potegi drugiej
Niech Ci sie nie wydaje tylko licz
24 mar 17:47
Prytad: Już obliczyłem.

Wyszły mi dwa rozwiązania, x1 = 0 oraz x2 = 3, oba nie pasują do dziedziny..
24 mar 17:53
Prytad: Pfu, zjadłem 18, Δ < 0, przepraszam
24 mar 17:57