prawdopodobieństwo
anka: Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek nie
większej niż 5.
Ω 6 * 6 * 6 = 216
Niestety nie wiem jak to zrobić dalej.
24 mar 17:28
Frost: suma oczek jest mniejsza bądź równa 5
jeśli suma oczek 3 to jedna możliwość (1,1,1)
Jeśli suma oczek 4 to 3 możliwości (2,1,1)(1,2,1)(1,1,2)
Jeśli suma oczek 5 to 5=1+1+3=1+2+2 czyli (1,1,3)(1,3,1)(3,1,1)(1,2,2)(2,1,2)(2,2,1)
w sumie 10 możliwości
24 mar 17:40
Mila:
Wypisz jakie mogą być 3 składniki ze zbioru {1,2,3,4,5,6} aby suma była ≤5
(1,1,1),jeden wynik
(1,1,2) na 3 sposoby
(2,2,1) na 3 sposoby
(1,1,3) na 3 sposoby
Coś jeszcze może być?
24 mar 17:45