Oblicz granicę ciągu
Karls: Oblicz granicę ciągu (an)
1+2+3+...+2n n2 + 1 (chyba tego nie widać, ale w mianowniku jest n
2 + 1
Bardzo prosiłabym o pomoc
24 mar 17:27
tim: | | | | 1 | | 2 | | 2 | | n2( |
| + |
| + .... + |
| ) | | | n2 | | n2 | | n | |
| |
lim n→+∞ = |
| = 0 |
| | | |
lim n→−
∞ = 0
24 mar 17:58
Benny: w liczniku masz sumę ciągu arytmetycznego
S
n=2n
2+n
n→
∞
24 mar 18:03
tim: | | a1 + an | | 1 + 2n | | 2n2 + n | | n | |
Sn = |
| * n = |
| * n = |
| = n2 + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 mar 18:20
Karls: ale przecież wzór na sumę ciągu arytmetycznego jest:
Sn = a1+an2 * n
więc skąd w Twoim wzorze Benny *2n?
24 mar 18:22
Benny: Moim zdaniem wyrazów jest 2n, więc upieram się przy swoim
24 mar 18:23
Benny: Powiedzmy, że wyrazów jest n. Stosując wzór na n−ty wyraz mamy:
2n=1+(n−1)*1
2n=1+n−1
2n=n
2=1?
24 mar 18:24
stonoga: wyrazów jest 2n
24 mar 18:27
stonoga: Benny ok
24 mar 18:28
Karls: Dobra, teraz to widzę. Z tyłu odpowiedź jest właśnie 2 i nie mogłam dojść dlaczego. Dziękuję.
24 mar 18:30