Bryły Obrotowe
Andrzej: Cześć! Mam problem z 2 zadaniami, zupełnie nie wiem jak się za nie zabrać, proszę Was o pomoc.
1.Kula i stożek mają równe objętości. Promień kuli jest równy 4cm, a promień podstawy stożka
jest równy 8cm. Oblicz stosunek pola kuli do pola powierzchni bocznej stożka.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka, w którym kąt rozwarcia ma 70 stopni, a
wysokość jest równa 10. Wyniki końcowe podaj z dokładnością do całości.
24 mar 17:23
Janek191:
z.1
V
k = V
s
r
1 = 4 cm r
2 = 8 cm
więc
| | 4 | | 4 | | 256 | |
Vk = |
| π r13 = |
| π*64 = |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 64 | |
Vs = |
| π r22 * h = |
| π *64*h = |
| π*h |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
więc
256 π = 64π*h / : 64π
h = 4 − wysokość stożka
−−−−−−−
P
k = 4π r
12 = 4π*16 = 64 π
Dla stożka mamy
l
2 = r
22 + h
2 = 64 + 16 = 80 = 16*5
l =
√16*5 = 4
√5
więc pole powierzchni bocznej stożka
P
b = π*r
2*l = π*8* 4
√5 = 32
√5 π
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
| Pk | | 64 π | | 2 | | 2√5 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| Pb | | 32 √5π | | √5 | | 5 | |
24 mar 17:33