matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo warunkowe liceum , szesc kul ponumerowanych , cztery pudelka jakubby: Sześć kul ponumerowanych od 1 do 6 wkladamy do czterech pudełek ponumerowanych od I do IV . Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia , kula 4 znalazła się w pudełku I , jeśli wiadomo ,że do żadnego pudełka nie trafiły więcej niż dwie kule. Robiłem to w taki sposób B−w kazdym z pudełek jest max 2 kulki

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

|B|=
+

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias
nawias
6
nawias
nawias
1
nawias
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias
nawias
5
nawias
nawias
1
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
nawias
1
nawias
nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

Rozłozyłem to na dwa przypadki , ze pudełkach kule mogą być rozstawione (2,2,1,1) lub (2,2,2,0)

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias
nawias
5
nawias
nawias
2
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
nawias
3
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
nawias
1
nawias
nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

nawias
5
nawias
nawias
1
nawias
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

|AnB|=
+

AnB rozpisałem również na 2 przypadki ,ze 4 w pudelku 1 jest albo sama ,albo wraz z inny kulką. Niestety moja odpowiedz się nie zgadza , byłbym wdzięczny gdyby ktoś z forum wskazał błedy w moim toku rozumowania.
24 mar 17:19
PW: Jak ocenić, gdy nie skonstruowałeś modelu matematycznego? Coś liczysz, ale co to jest? Najpierw najważniejsze − co tutaj uznajesz za przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω (czym jest pojedyncze zdarzenie elementarne, czy jest podstawa by stosować twierdzenie zwane klasyczną definicja prawdopodobieństwa).
24 mar 18:24
jakubby: |Ω |=46 Kazda z kulek może być włożona do 4 różnych pudełek. Włożenie do pudełka kulki jeden to zdarzenie pojedyncze elementarne.' Ominąłem liczenie omegi , bo tak naprawde do niczego mi nie jest potrzebna.
24 mar 19:18
jakubby: Zdałem sobie sprawe , ze skoro moje omega jest taka jak wyżej ,to przecież zbiór wydarzeń elementarych |B| > |Ω | .
24 mar 19:36