wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego
trt: wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego
{a2*a4 = 1
{a22 + a32 = 5
proszę o pomoc
24 mar 17:17
trt: jestem na etapie:
{a12*q4=1
{a12*q2=4
nie wiem czy dobrze i jak z tego wyznaczyć q?
24 mar 17:18
czesiek: Z własności ciągów (an)2= an−1*an+1
zatem a2*a4= (a3)2
(a2)2 + 1 =5
a2= 2 v −2
24 mar 17:20
24 mar 17:22
czesiek: ale ciąg ma być monotoniczny dlatego odrzucamy ujemne q
24 mar 17:23
trt: nie rozumiem skad bierze się to że a2*a4=a32 chyba coś źle robię
24 mar 17:25
trt: i skąd pojawia się 1 w działaniu: (a2)2 + 1 =5
24 mar 17:26
czesiek: no zobacz a2=a1*q a4=a1*q3
a2*a4=(a1)2*q4
a3=a1*q2
(a3)2=(a1*q2)2
24 mar 17:28
trt: mógłbyś mi wytłumaczyć?
24 mar 17:28
czesiek: no skoro a3=1 to (a3)2=1
24 mar 17:30
trt: ok, i co wtedy dalej?
24 mar 17:30
czesiek: no wystarczy wyliczyć a
1 i podać wzór ogólny
a
1=4
24 mar 17:33
trt: już rozumiem! tylko jeśli móglbys mi jeszcze wytlumaczyc co podstawiamy za n do tego wzoru z
wlasnosci ciagow?
24 mar 17:33
czesiek: no który wyraz chcesz wyliczyć a
5 np
24 mar 17:36
trt: chodzi mi o to tutaj (an)2= an−1*an+1
24 mar 17:37
czesiek: no robisz to analogicznie a42=a4−1*a4+1
24 mar 17:40
trt: chdzi tylko o to skąd wychodzi a2*a4=a32
24 mar 17:43
czesiek: no pokazałem to wcześniej, poza tym można to pokazać w następujący sposób
a
32=a
2*a
4
24 mar 17:49
trt: bardzo dziękuję!
24 mar 17:50