mam takie zadanko z ciągów i nie wiem jak je zrobić, czy mógłby mi ktoś pomóc?
karolina: rozwiąż równanie:
1+2x+4x2+8x3+...=815(1+1x2+1x4+...)
24 mar 17:02
J:
Sumy ciagow geometrycznych
24 mar 17:04
karolina: no tak ale nie wiem co z tym zrobić czy jakoś poprzenosić na strone czy powymnażać, czy
odwrócić mianowniki? bo tu od razu wzoru na sumę się chyba nie zastosuje
24 mar 17:07
Janek191:
L ewa strona
a
1 = 1
| | 2 | |
q = U{2]{x} , gdzie I |
| I < 1 − ciąg geometryczny zbieżny |
| | x | |
| | a1 | | 1 | | x | |
L = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q | | | | x − 2 | |
Suma po prawej stronie:
b
1 = 1
| | 1 | |
q1 = |
| , gdzie I U{1}{x2] I < 1 − ciąg geometryczny zbieżny |
| | x2 | |
| | b1 | | 1 | | x2 | |
S = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q1 | | | | x2 − 1 | |
Mamy zatem równanie:
| x | | x2 | |
| = U{8}{15]* |
| |
| x − 2 | | x2 − 1 | |
24 mar 17:10
Janek191:
| x | | 8 | | x2 | |
| = |
| * |
| |
| x − 2 | | 15 | | x2 − 1 | |
24 mar 17:12
karolina: dzięki, a potem hornerem?
24 mar 17:15
karolina: doszłam do 7x3+16x2−15x=0 czy to o to chodzi? powinno wyjść x=−3
24 mar 17:19
Janek191:
15 x
3 − 15 x = 8 x
3 − 16 x
2
7 x
3 + 16 x
2 − 15 x = 0
x*( 7 x
2 + 16 x − 15) = 0
x = 0 − odpada
lub 7 x
2 + 16 x − 15 = 0
Δ = 256 − 4*7*(−15) = 256 + 420 = 676
√Δ = 26
| | − 16 − 26 | | − 16 + 26 | | 5 | |
x = |
| = − 3 lub x = |
| = |
| |
| | 14 | | 14 | | 7 | |
spr.
| | 2 | | 2 | | 2 | |
I |
| I = I |
| I = |
| < 1 ok. |
| | x | | −3 | | 3 | |
Odp. x = − 3
===========
24 mar 17:20
karolina: dzięki
24 mar 17:22