matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc
abc:
Obliczyc: lim(n→
∞
) (1− 1/n)
n
[na podstawie lim(n→
∞
) (1+1/n)
n
=ℯ ] Pomozcie
24 mar 16:36
Benny:
1
n−1
1−
=
n
n
n
1
(
)
−1
=(1+
)
−1
n−1
n−1
Spróbuj może tak
24 mar 16:48
Janek191:
1
n − 1
n
a
n
= ( 1 −
)
n
= (
)
n
= (
)
−n
=
n
n
n − 1
1
1
=
=
=
n
(
)
n
n −1
n − 1 + 1
(
)
n
n −1
1
=
1
1
(1 +
)
n−1
*(1 +
)
n −1
n −1
więc
1
1
lim a
n
=
=
e*1
e
n→
∞
========================== bo
1
lim ( 1 +
) = 1
n −1
n→
∞
24 mar 16:56
abc:
Dziekuje
24 mar 17:46