zadania
R21: Jaka jest suma wszystkich nieparzystych liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 9?
prosze o pomoc
24 mar 15:29
R21: mógłby chociaż ktoś zacząć
24 mar 16:14
czesiek: Więc pierwszą liczbą trzycyfrową podzielną przez 8 jest 108, ale jest ona parzysta.
kolejną liczbą podzielną przez 9 jest 117 i ona już jest nieparzysta. Można zauważyć że
nieparzyste liczby podzielne przez 9 występują co 2*9=18: 117, 135, 153... aż do ostatniej
999. Wystarczy policzyć sumę ciągu arytmetycznego o a1=117 r=18, ale jeszcze należy
wyliczyć an=999
an=a1 + (n−1)r
999 = 117 + (n−1)18
999 = 117 + 18n − 18
999 = 99 + 18n
900 = 18n
n = 50
24 mar 16:22
czesiek: wdarł sie błąd w pierwszej linijce powinno być 9 a nie 8
24 mar 16:24