prawdopodobieństwo
Andrzej: W teleturnieju startują cztery osoby. Do finalu zakwalifikowuja sie trzy sposrod nich.
Prawdopodobienstwo odpadniecia przed finalem wynosi:
− dla pani Agnieszki 0,2
− dla pani Grazyny 0,1
− dla pani Malgosi 0,4
− dla pana Bogdana 0,3
Po pierwszej rundzie pani Grazyna zapewnila juz sobie udzial w finale. Jakie jest
prawdopodobienstwo, ze do finalu zakwalifikuje sie pam Bogdan?
rozwiązanie mam ale jednej rzeczy nie rozumiem.
P(B
'cz. wsp z G)= 0,3 <−− [n[skąd wiemy, że taka część wspólna ma wartość dokładnie 0,3

jak to wyjaśnić

]]
P(G)= 1 − P(G
')= 0,9
P(B
'/G)= 0,3/0,9= 1/3
P(B/G)= 1 − P(B
'/G) = 1 − 1/3 = 2/3 (odp)
24 mar 15:19
Andrzej: pytanie miało być w kolorze niebieskim coś źle napisałem

P(B'cz. wsp z G)= 0,3
skąd wiemy, że taka część wspólna ma wartość dokładnie 0,3 jak to wyjaśnić
24 mar 15:26
Frost: odpowiedź jest dobra?
24 mar 15:31
Andrzej: tak zrobiono to zadanie na lekcji przy nauczycielu − odp jest dobra
24 mar 15:47
Andrzej: w książce tez jest odp 2/3
24 mar 15:49
Andrzej: up

skusi się ktoś?
24 mar 16:35
Jacek: A mogę spytać czy aby na pewno zadanie jest prawidłowo napisane? Czy te prawdopodobieństwa przy
każdej z osób to nie są przypadkiem prawdopodobieństwa odpadnięcia ale w pierwszej rundzie, bo
jeżeli to jest sumaryczne prawdopodobieństwo dla jednej osoby z całych kwalifikacji to trochę
rozbudowane liczenie, jeszcze bez rezultatów z mojej strony.
24 mar 22:42