matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo Andrzej: W teleturnieju startują cztery osoby. Do finalu zakwalifikowuja sie trzy sposrod nich. Prawdopodobienstwo odpadniecia przed finalem wynosi: − dla pani Agnieszki 0,2 − dla pani Grazyny 0,1 − dla pani Malgosi 0,4 − dla pana Bogdana 0,3 Po pierwszej rundzie pani Grazyna zapewnila juz sobie udzial w finale. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze do finalu zakwalifikuje sie pam Bogdan? rozwiązanie mam ale jednej rzeczy nie rozumiem. P(B'cz. wsp z G)= 0,3 <−− [n[skąd wiemy, że taka część wspólna ma wartość dokładnie 0,3 jak to wyjaśnić]] P(G)= 1 − P(G')= 0,9 P(B'/G)= 0,3/0,9= 1/3 P(B/G)= 1 − P(B'/G) = 1 − 1/3 = 2/3 (odp)
24 mar 15:19
Andrzej: pytanie miało być w kolorze niebieskim coś źle napisałememotka P(B'cz. wsp z G)= 0,3 skąd wiemy, że taka część wspólna ma wartość dokładnie 0,3 jak to wyjaśnić
24 mar 15:26
Frost: odpowiedź jest dobra?
24 mar 15:31
Andrzej: tak zrobiono to zadanie na lekcji przy nauczycielu − odp jest dobra
24 mar 15:47
Andrzej: w książce tez jest odp 2/3
24 mar 15:49
Andrzej: up emotka skusi się ktoś?
24 mar 16:35
Jacek: A mogę spytać czy aby na pewno zadanie jest prawidłowo napisane? Czy te prawdopodobieństwa przy każdej z osób to nie są przypadkiem prawdopodobieństwa odpadnięcia ale w pierwszej rundzie, bo jeżeli to jest sumaryczne prawdopodobieństwo dla jednej osoby z całych kwalifikacji to trochę rozbudowane liczenie, jeszcze bez rezultatów z mojej strony.
24 mar 22:42