przybliżenie
Frost: Witam,
czy możemy w przybliżeniu oszacować ile wynosi liczba:
24 mar 15:11
Frost: ogólnie to zadanie jest z fizyki: Zbadaj czy atom wodoru może emitować mikrofale. Oszacuj z
jakim przejściem elektronu w atomie tego pierwiastka mogłaby się wziąć
emisja takiego promieniowania jeśli założymy, że przejście nastąpiłoby miedzy sąsiednimi
poziomami energetycznymi.
ze wzoru
| 1 | | 1 | | 1 | |
| =R( |
| − |
| ) gdzie n>k |
| λ | | k2 | | n2 | |
z zadania wiemy, że n−1=k
czyli dałem tak jak powyżej to działanie w mianowniku.
| | 1 | |
λ≈1cm dla mikrofali. R mamy znane= 1,097*107 |
| |
| | m | |
musze po podstawieniu wyliczyć n
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =1,097*107 |
| *( |
| − |
| ) |
| 1cm | | m | | n2 | | (n+1)2 | |
oczywiście n wyjdzie w zaokrągleniu. odpowiedź n≈60
24 mar 16:10
Frost:
24 mar 17:12
Frost: jesli R≈107
wychodzi taki wielomian:
−n4+2n3+n2+200000n+100000=0
jeśli się gdzieś nie pomyliłem i nie wiem jak dalej to rozwiązać..
24 mar 17:27
Mariusz: n
4−2n
3−n
2−200000n−100000=0
(n
4−2n
3+n
2)−(2n
2+200000n+100000)=0
(n
2−n)
2−(2n
2+200000n+100000)=0
| | y | | y2 | |
(n2−n− |
| )2−((2+y)n2+(200000−y)n+ |
| +100000)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | |
4( |
| +100000)(2+y)−(200000−y)2=0 |
| | 4 | |
(y
2+400000)(2+y)−(200000−y)
2=0
24 mar 18:30
Frost: nie za bardzo wiem co mi to dało
25 mar 08:06
Mariusz: Masz równanie trzeciego stopnia zamiast czwartego
Aby otrzymać równanie drugiego stopnia sprowadź to równanie trzeciego stopnia do postaci
a
3y
3+a
2y
2+a
1y+a
0=0
| | a2 | |
Podstaw y=u+v− |
| a następnie pogrupuj równanie tak abyś mógł zapisać równanie |
| | 3a3 | |
otrzymane
po podstawieniu w postaci układu równań który będzie przypominał wzory Viete'a dla równania
kwadratowego
Przydadzą się liczby zespolone (dodawanie,mnożenie, wzór de Moivre,pierwiastki z jedynki )
25 mar 08:57
25 mar 09:46