...
Don Kichot :): Witam serdecznie
Wiedząc , że pieriwastkami wielomianu W(x)=x
3+ax
2+b są liczby 2 i −3 wyznacz liczby a i b
oraz trzeci pierwiastek.
wyznaczyłem , liczby a i b , są to 7 i −36, natomiast mam problem z wyznaczeniem tego trzeciego
pierwiastka...
Pamiętam jak p.Bogdan pokazał taki fajny sposób , ale za bardzo nie wiem jak to trzeba
'pociągnąć' dalej.
(x−2)(x+3)(x−p)
p=pieriwiastek szukany
(x
2+3x−2x−6)(x−p)
(x
2+x−6)(x−p)=x
3−px
2+x
2−px−6x+6p i teraz nie wiem co trzeba robic dalej...
29 lis 18:44
Don Kichot :): odświeżam.
29 lis 19:23
Eta:
dokończ ten zapis:
= x
3 −( p−1)x
2 −( p+6)x +6p
x
3 +7x
2 −36
to: 6p= −36 => p= −6
i −p +1 = 7 => p= −6
i −p −6=0 => p= −6
zatem trzecim pierwiastkiem jest: x
3= p= −6
powodzenia idę na TV
29 lis 19:59
Bogdan:
Zaraz pokażę ten fajny sposób
29 lis 20:19
Bogdan:
W(x) = x3 + ax2 + b są liczby: x1 = 2, x2 = −3, x3 = c
Tworzymy postać iloczynową wielomianu:
W(x) = (x − 2)(x + 3)(x − c) ⇒ W(x) = (x2 + x − 6)(x − c) ⇒
⇒ W(x) = x3 − cx2 + x2 − cx − 6x + 6c ⇒
⇒ W(x) = x3 + (−c + 1)x2 + (−c − 6)x + 6c
a = −c + 1
0 = −c − 6 ⇒ c = −6, a = 7,
b = 6c = −36
W(x) = x3 + 7x2 − 36, x3 = −6
29 lis 20:27