Prawdopodobieństwo
Matek: Ze zbioru cyfr {1,2,3...9} wylosowano dwa razy po jednej bez zwracania i ułożono w kolejno−
ści losowania w liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób ułożono
liczbę większą od 55.
|Ω| = 8*9 = 72
ale co z A
24 mar 13:58
J:
IΩI = 9*8
IAI = 4! + 4*8!
24 mar 14:01
Matek: a mógłbyś mi rozpisać skąd wziął się twój zapis
24 mar 14:02
Janek191:
@J
?
24 mar 14:06
Janek191:
I A I = 4 + 4*8 = 36
24 mar 14:07
J:
źle .. .to ma być dwucyfrowa
A = 56 , 57 , 58 , 59 − 4 mozliwości
61, 62 , 63, ... − 8 możliwości
71 ... − 8
81 ..... − 8
91 ...... − 8
24 mar 14:07
J:
liczyłem dla 5 − cio cyfrowej
24 mar 14:08
Matek: czemu nie ma 60, 70 itd..
24 mar 14:09
J:
bo nie ma 0
24 mar 14:11
Matek: ale ze mnie gapa

A to banalne zadanko...
24 mar 14:11