Prosze o rozwiazanie tego zadania! POMOCY
DACIA:

Cześć czy ktoś pomoże mi to rozwiązać ? Prosze was to bardzo ważne a ja nie umiem matematyki
Zadanie brzmi :
OBLICZ OBJĘTOŚĆ NARYSOWANEGO OBOK GRANIASTOSŁUPA TRÓJKĄTNEGO
(tam gdzie postawiłam kropke jest kąt prosty) a do góry 60 stopni .
Prosze o rozwiązanie tego zadania
24 mar 13:15
dero2005:
Pomogę, ale nie rozwiążę
24 mar 13:17
DACIA: proszę o pomoc
24 mar 13:19
dero2005:
Z funkcji trygonometrycznej oblicz bok podstawy ściany bocznej, której przekątna jest pochylona
do podstawy pod kątem 60 stopni
24 mar 13:20
DACIA: z funkcji trygonometrycznej ?
24 mar 13:21
dero2005:
Ta liczba 10 dotyczy długości przekątnej czy wysokości?
24 mar 13:21
DACIA: ta 10 jest do tej lini kropkowanej ( zle narysowałam ona powinna być zwykła długa bez przerwy)
24 mar 13:24
dero2005:
a = 5. jeden bok podstawy
24 mar 13:26
DACIA:

o tak
24 mar 13:26
DACIA: a 1/2 dlaczego ?
24 mar 13:27
dero2005:
H − wysokość graniastoslupa
H =
24 mar 13:28
24 mar 13:30
DACIA: Ok rozumiem

a wysokość to jest 10 też wiem ale co mam dalej zrobić
24 mar 13:32
dero2005:
Teraz to ja nie rozumiem. Napisałaś, że 10 dotyczy długości przekątnej ściany. Wysokość to jest
H i trzeba go obliczyć ze wzoru , który podałem o 13:28
24 mar 13:42
TrudnaMatma: Dero2005 a bylbys tak mily i poprostu pokazal jak to rozwiazac?
Jestem nieukiem i nie zrobie tego.
24 mar 15:04
dero2005:
Oznaczenia:
a, b, c − boki podstawy
c = 8
H − wysokość prostopadłościanu
s − przekątna ściany bocznej
s = 10
a
2 + b
2 = c
2
b =
√c2 − a2 =
√39
24 mar 15:19
TrudnaMatma: Dero jestes bardzo pomocny!
Dziekuje!
24 mar 15:26