rozłóż na czynniki wielomiany wyłączając wspólny czynnik poza nawias
Paul: a)W(x)=(x2+2)(2x−3)+(x2+2)(x+1)
b)(x+2)(x2+6)−(x+2(1−2x2)
proszę o pomoc
24 mar 12:10
J:
w pierwszym wyłącz: (x2+2) , w drugim: (x+2)
a*b + a*c = a*(b+c)
a*b − a*c = a*(b−c)
24 mar 12:13
5-latek: No przeciez masz napisane co robic to do czego ta pomoc ?
24 mar 12:14
Paul: W(x)=(x
2+2)(2x−3)+(x
2+2)(x+1) można zrobić tak że (x
2+2) wyrazy wspólne w 1 i 3 nawiasie
przepisze czyli (x
2+2) a w 2 i 4 nawiasie oblicze 2x+x i −3+1 =(x
2+2)(3x−2)
24 mar 12:23
Qulka: tak właśnie
24 mar 12:25
Paul: w b) (x+2)(3x2−5)
24 mar 12:28
5-latek: No to teraz zobaczymy (bez obrazy czy myslisz
post 12:23 mamy tak (x2+2)(3x−2) rozkladaj to dalej
24 mar 12:33
5-latek: Wielomiany sie rozkalda na czynniki jak najnizszsego stopnia wiec b) nalezy jeszcze rozlozyc
24 mar 12:36
5-latek: No i co z przykladem a)?
24 mar 12:36
Paul: dalej nie trzeba rozkładać
24 mar 12:39
J:
rozłóż: 3x2 − 5
24 mar 12:41
Paul: bo z czego chyba że z (x+2)
24 mar 12:42
J:
a) już się dalej nie da rozłozyć ( przynajmniej w zbiorze R )
24 mar 12:43
Paul: b)(x+2)(x2+6)−(x+2)(1−2x2)=(x+2)(3x2−5) to jest ta odp
24 mar 12:44
J:
3x2 − 5 da się jeszcze rozłozyć
24 mar 12:46
Paul: kolejny nowy przykład
treść: Rozłóż wielomiany na czynniki pierwszego stopnia
a) 2x3−7x2+3x pewnie pierw delta?
24 mar 12:47
J:
najpierw wyłacz x przed nawias
24 mar 12:48
Paul: ok
24 mar 12:49
5-latek: A znasz wzor na delte rownania stopnia trzeciego ?
24 mar 12:50
Paul: właśnie teraz mam problem zawsze mam sprawdzać ostatni wyraz w tym przypadku x więc x przed
nawias czy zawsze x2?
24 mar 12:50
J:
| | 3 | |
x nie wyłaczysz, bo ostatni wyraz byłby: |
| |
| | x | |
24 mar 12:52
J:
miałem na myśli , nie wyłaczysz: x2
24 mar 12:53
Paul: to zawsze x2 ? chodzi mi o to żeby szybko i sprawnie takie coś obliczać
24 mar 12:54
Paul: sry nie widziałem tego postu
24 mar 12:55
J:
= x(2x2 − 7x +3) ... i teraz Δ
24 mar 12:55
5-latek: To pomysl sama jesli wyciagniesz x2 przed nawias to dostaniesz
x2(2x−7 i wlasnie co dalej ?
wylaczamy x przed nawias
mamy x(2x2−7x+3) bo x*2x2= 2x3 x*7x= 7x2 i x*3= 3
czyli wyciagasz przed nawias x jak najnizszego stopnia
24 mar 12:56
Paul: 25 więc pierw z delty to 5
x1 i x2?
24 mar 12:57
J:
tak
24 mar 12:57
5-latek:
24 mar 12:59
Paul: x1=3
x2= −0,5
24 mar 13:00
Paul: 5−latek nic nie szkodzi dzięki wogóle że pomagasz
24 mar 13:01
J:
ok .. teraz zapisz po rozkładzie
24 mar 13:01
Paul: co dalej zapisać to teraz pewnie jakoś trzeba
24 mar 13:02
Paul: tylko jak?
24 mar 13:02
J:
y = a(x − x1)(x − x2)(x −x3)
24 mar 13:03
Paul: y=a(x−5)(x−3)(x+0,5)
24 mar 13:05
J:
| | 1 | |
masz: a = 2 , x1 = 0 , x2 = 3 , x3 = − |
| |
| | 2 | |
24 mar 13:05
J:
źle : a = 2 , x1 = 0
24 mar 13:06
Paul: tutaj chodzi jak do 0 sie przyrównuje ?
x(2x−7x+3)
24 mar 13:07
J:
tak
24 mar 13:08
J:
czynnik (x − x1) = (x − 0) = x
24 mar 13:08
Paul: skąd tp x1=0?
24 mar 13:12
J:
to jedno z miejsc zerowych tego wielomianu : W(0) = 0
24 mar 13:13
Paul: 2x(x−1/2)(x−3)
x(2x−1)(x−3)
24 mar 13:15
5-latek: | | 1 | |
J pierwiastki rownania kwdratowego to x1=3 i x2= |
| (ma obliczeniach blad |
| | 2 | |
24 mar 13:18
J:
| | 1 | |
nie ... W(x) = 2*x*(x − 3)(x + |
| ) ... i koniec zadania |
| | 2 | |
24 mar 13:18
J:
fakt ... nie zwróciłem uwagi
24 mar 13:18
5-latek:

To jest wykres y=2x
2−7x+3
24 mar 13:20
5-latek: Przyda sie kolezance do porownania
24 mar 13:21
Paul: nie koleżance nie widzisz nicku Paul?
24 mar 13:23
Paul: ładny ten wykres co mam tu zauważyć?
24 mar 13:23
J:
| | 1 | |
wykres pokazuje miejsca zerowe trójmianu: x1 = |
| lub x2 = 3 |
| | 2 | |
24 mar 13:25
5-latek: Nicki sa rozne
Rownie dobrze moze byc to skrot od Pauliny . Tak ma na imie moja juz dorosla corka.
Patrzac na ten wykres masz zauwazyc to ze we wzorze na miejsca zerowe jest (−b a nie
b
24 mar 13:28
Paul: teraz sie zgadza może dasz jakiś przykład od siebie?
24 mar 13:29
J:
wykaż,że: x = x1 jest miejscem zerowym wielomianu: W(x) = a(x − x1)(x − x2)(x − x3)
24 mar 13:31
Paul: zaraz to zrobie mam następne przykłady
o takiej treśći:rozłóż wielomiany na czynniki możliwie najniższego stopnia
24 mar 13:37
Paul: x3+10x2+25x=
24 mar 13:37
J:
x(x2 +10x +25) = 0 ... i rozkładaj nawias
24 mar 13:41
Paul: x(x+5)(x+5)
24 mar 13:43
J:
OK .. .zapisujemy tak: W(x) = x(x+5)2
24 mar 13:49
Paul: 7x3+2x2−21x−6 a to tak samo?
24 mar 13:53
J:
pogrupuj: = 7x3 − 21x + 2x2 − 6 ... i teraz próbuj
24 mar 13:55
Paul: (x−3) (7x2+2)
24 mar 14:04
Paul: ?
24 mar 14:06
J:
nie ... wyłącz: 7x oraz 2
24 mar 14:10
Paul: oj niewiem
24 mar 14:16
Paul: ?
24 mar 14:20
J:
7x3 −21x = 7x(x2 − 3) oraz 2x2 − 6 = 2(x2 − 3)
24 mar 14:20