d
abc: Do sprawdzenia:
Zmienna losowa ma rozkład normalny N(0,1). Obliczyć P(0 < X < 1), P(X > 2), P(|X| < 1).
Dla P(|X| < 1) da się wyznaczyć ? bo nie ma takiego x'a aby spełniał |x| < 1
| | x | | 2 | |
P(x > 2) = P( |
| > |
| ) = P(Z > 1) = 0,8413 |
| | 2 | | 2 | |
| | 0 | | x | | 1 | |
P(0 < x < 1) = P( |
| < |
| < |
| ) = P(0 < Z < 0,5) = i nie wiem jak w tym przypadku |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dalej liczyć
tablica:
http://www.zarz.agh.edu.pl/bsolinsk/tablice.html
24 mar 01:40
abc: dalej w przypadku P(0 < x < 1) będzie:
P(Z < 0,5) − P(0 < z) = 0,6915 − 0,5000 = 0,1915 ?
24 mar 01:46
abc: ?
24 mar 13:18
abc: ?
24 mar 18:58
abc: może ktoś powiedzieć czy dobrze ?
24 mar 19:47
abc: pomoże ktoś ?
24 mar 21:59
abc: może ktoś sprawdzić/ pomóc ? jak będzie prawidłowo dla P(0 < x < 1) i czy dla P(|X| < 1) da
się w ogóle wyznaczyć?
25 mar 00:45
Qulka: a skąd wzięła się ta 2 w mianowniku? bo w treści nic nie widzę
25 mar 00:47
Qulka:
P(0 < X < 1) = 0,8413−0,5 = 0,3413
P(X > 2)= 1−P(X<2) = 1− 0,9772 = 0,0228
P(|X| < 1) =P(−1 < X < 1) = F(1)−F(−1) = F(1)− (1−F(1))=2F(1)−1 = 2•0,8413−1 = 0,6826
25 mar 00:52
abc: | | x − 0 | |
Z = X ? źle napisałęm powinno być Z = |
| |
| | 1 | |
25 mar 00:53
Qulka: skoro już masz rozkład N(0,1) to nie musisz nic odejmować i dzielić to przecież jest już taki z
tablic ..tylko odczytujesz
25 mar 00:57
abc: zaraz rozpiszę po swojemu i powiesz czy dobrze jak możesz. To w tym przypadku Z nie pisać ?
25 mar 01:00
Qulka: nie, bo to już znormalizowane
25 mar 01:01
abc: P(X > 2) = 1 − P(X < 2) = 1 − 0,9772 = 0,0228
P(0 < X < 1) = P(X < 1) − P(X < 0) = 0,8413 − 0,5000 = 0,3413
P(|X| < 1) = P(−1 < X < 1) = i tutaj nie wiem jak, czemu wymnażałaś ?
25 mar 01:10
Qulka: ok, ok
nie mnożyłam, a odejmowałam
25 mar 01:26
Qulka: a ten minus to po prostu definicja modułu
|a| < b ⇔ −b<a<b
25 mar 01:27
abc: a możesz rozpisać bardziej ten przykład z P(|X| < 1) ?
25 mar 01:38
Qulka:
P(|X|<1) =P(−1 < X < 1) = F(1)− F(−1) = F(1) −( 1 − F(1) ) = F(1)−1+F(1)=2F(1)−1=2•0,8413−1
z def modułu z def pr−wa bz zamiast F(−1) czysta matma
25 mar 01:43
Qulka:

zielone to P(|X|<1)
25 mar 01:46
Qulka: w sumie jak masz P(0<X<1) to jak widać P(|X|<1) = 2•P(0<X<1)
25 mar 01:48
abc: a nie da się rozpisać tego tak jak to np. P(X > 2) = 1 − P(X < 2) ?
Chodzi o P(|X| < 1) czy nie da się tak rozpisać ? bo z tym F to nie rozumiem
26 mar 08:30
Qulka: no przecież P(X<a) = F(a) to co masz w tych tablicach to właśnie F(x)
26 mar 09:24