podzielność
maggiewild: Uzasadnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych nigdy nie jest liczbą podzielną
przez 3
takie coś użyć (2a)2 + (2a+2)2 + (2a+4)2 ?
24 mar 01:38
PR: Możesz takie coś użyć.
24 mar 07:19
pigor: ..., la więc np. tak :
L=(2a−2)2+(2a)2+(2a+2)2= 4a2−8a+4 + 4a2 + 4a2+8a+4= 12a2+8=
= 3*4a2+8 , gdzie 3*4a2 − liczba podzielna przez 3, ale 8 nie jest,
zatem suma tych liczb , czyli liczba L nie jest podzielna przez 3.c.n.uz.
24 mar 13:38
maggiewild: właśnie widziałam też sposób z (2a−2)2, czemu to też może być?
24 mar 13:50
pigor: ... to jest ...

tak, bo
2,4,6 − 3 kolejne liczby parzyste, a 26,28,30 itp. itd, także,
ale 0,2,4 też 3 kolejne parzyste , czyli ogólnie 2n−2, 2n,n+2 , dla n=1,2,3, ..
też ale "łatwiejsze" i tyle , a ty jak chcesz wybierz sobie swoje
3 kolejne liczby w postaci 2n, 2n+2,2n+4 , dla n= 0,1,2,3,... i działaj
24 mar 14:14