stęzenia
ale_Koleś: stężenie r−ru kwasu solnego wynosi 5%. Ile kg wody należy dodać do 44kg tego r−ru aby jego
stezenie zmniejszyło sie do 2%?
29 lis 18:39
Eta:

Wlewamy kwas do wody ( nie odwrotnie .... grozi poparzeniem


0,05*44 + 0*x = ( x+44) *0,03
2,2 + 0 = 0,03x + 1,32
0,03x = 0,88
29 lis 19:28
ale_Koleś: dzięki ale to rozwiązanie nie jest prawidłowe. kwasu 2% ma być 66, tylko jak do tego dojść?
29 lis 19:53
Bogdan:
Dobry wieczór.
Chochlik rozrabia u Ety.
5*44 + 0*x = 2x + 88 ⇒ x = 66
29 lis 19:58
Bogdan:
Dobry wieczór.
Chochlik rozrabia u Ety.
5*44 + 0*x = 2x + 88 ⇒ x = 66
29 lis 19:59
Bogdan:
i u mnie, bo 2 razy to samo mi wysłał
29 lis 19:59
Eta:
Witam
Bogdanie

...... przeczytałam " o 2% " a nie "do 2%"
stąd nieporozumienie

Dzięki za poprawkę , a
"tak bardzo się starałam..... " 
Ciekawe co by na to powiedział .... sam Seweryn Krajewski ?
29 lis 20:27
Bogdan:
29 lis 20:28