sdf
abc: Zmienna losowa ma rozkład normalny N(1,2). Obliczyć P(X < 0), P(X < 1), P(X > − 1)
| | x − 1 | | 0 − 1 | |
P(X < 0) = P( |
| < |
| ) = P(Z < −0,5) = P(Z > 0,5) = 1 − P(Z < 0,5) = 1 − |
| | 2 | | 2 | |
0,6915 = 0,3085
| | x − 1 | | 1 − 1 | |
P(X < 1) = P( |
| < |
| ) = P(Z < 0) = 0,5000 |
| | 2 | | 2 | |
| | x − 1 | | −1 − 1 | | x − 1 | |
P(X > −1) = P( |
| > |
| ) = P( |
| > −1) = P(Z > −1) = P(Z < 1) = 0,8413 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Dobrze to zrobiłem ? Robiłem to na podstawie podobnego zadania z internetu. Te wyniki brałem z
tablicy:
http://www.zarz.agh.edu.pl/bsolinsk/tablice.html
24 mar 01:29
Qulka: tak
24 mar 01:34
abc: a jak nazywa się ta zmienna Z ? bo zrobiłem to zadanie, ale nie wiem nawet za bardzo co
robiłem. dzięki.
24 mar 01:37
Qulka: Z to jest ustandaryzowana zmienna X, czyli sprowadzona do rozkładu normalnego N(0,1), który
jest rozpisany w tablicach... w przeciwieństwie do wszystkich innych rozkładów normalnych,
które mają dowolną średnią i dowolne odchylenie i trudno by je było zebrać w tablice
24 mar 11:28