równanie
maggiewild: Rozwiąż równanie (x2 + 4x − 2 1)(x+ 1) = (x2 + 3x + 2)(x − 3 )
czy w tym zadaniu chodzi o wyliczenie delt czy po prostu liczba razy lliczba
24 mar 00:29
Qulka: lepiej deltą bo jak będziesz miała taki sam nawias to go przed nawias i łatwiej wtedy się
liczy, niż szukanie podzielników jak Ci wyjdzie do trzeciej potęgi
24 mar 00:47
maggiewild: użyć znaku ⋀ czyy ∨ ?
24 mar 01:04
Janek191:
x
2 + 4 x − 21 = ( x + 7)*( x − 3)
x
2 + 3 x + 2 = ( x + 1)*( x + 2)
więc mamy
( x + 7)*( x − 2)*( x + 1) = ( x + 1)*( x + 2)*( x − 3)
( x + 1)*[ ( x + 7)*( x − 2) − ( x + 2)*( x − 3)] = 0
(x + 1)*[ x
2 + 5 x − 14 − ( x
2 − x − 6)] = 0
( x + 1)*( 6 x − 8 ) = 0
x + 1 = 0 lub 6 x − 8 = 0
| | 8 | | 4 | |
x = − 1 lub x = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
=========================
24 mar 11:02
pigor: ..., Rozwiąż równanie
(x2+4x−21)(x+1) = (x2+3x+2)(x−3).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
do szuflady mojej ...

Maji ze wzorów Viete'a, w pamięci mam
rozkład i równanie równoważne, a dalej to już z górki, a więc :
(x+7)(x−3)(x+1) − (x+2)(x+1)(x−3)= 0 ⇔ (x−3)(x+1)(x+7−x−2) =0 ⇔
⇔ 5(x−3)(x+1) =0 ⇔
x=3 v x= −1 ⇔
x∊{3,−1} . ...
24 mar 12:57
Janek191:
Pomyliłem się w przepisywaniu

Powinno oczywiście być:
( x + 7)*( x − 3)*(x + 1) = ( x + 1)*( x + 2)*(x − 3)
I dalej tak jak Pigor
24 mar 13:52